opruiming
T: +31.40.2128359

Telemetrie systemen: IoT, LoRaWAN, WiFi, PaaS, The Things Network

Internet of Things Eurias biedt samen met verschillende toeleveranciers advies, ontwerp, realisering en implementatiediensten op het gebied van draadloze telemetrie en besturing op afstand.
De bonte verzameling aan afkortingen groeit met de dag, en zo ook de mogelijke alternatieven. Een van de technieken op het gebied van telemetrie die recent aandacht wint is LoRa (Long Range) en meer specifiek LoRaWAN. LoRa heeft betrekking op signaaloverdracht over lange afstanden (in bebouwde omgevingen tot ongeveer 5 kilometer). Dit is mogelijk met radio-modules die frequenties gebruiken in de zogeheten ISM (Industrial Scientific en Medical) banden waarvoor geen zendvergunning nodig is. In Europa zijn daarvoor de frequenties rond 433 MHz en 868 MHz toegewezen. Deze mogen door iedereen worden benut, op voorwaarde dat de zendvermogens binnen de norm blijven.

LoRaWAN is een subcategorie waarbij de zend/ontvangers worden gekoppeld aan het internet, gebruikmakende van gateways. LoRaWAN gebruikt daarvoor een eigen modulatiemethode die op wisselende kanalen van de 868 MHz band uitzend en ontvangt.

De LoRaWAN infrastructuur is voornamelijk bedoeld voor de koppeling van "dingen" die weinig gegevens hoeven uit te wisselen. Globaal kan men stellen dat LoRaWAN meer specifiek voor het Internet der Dingen is ontworpen waarbij heel veel dingen (miljarden wereldwijd) periodiek een kleine hoeveelheid informatie doorseinen. "Dingen" is bewust een abstract gekozen begrip omdat het kan bestaan uit letterlijk alles wat een variabele heeft.
In plaats van LoRaWAN kunnen de stations ook gebruik maken van WiFi of GSM verbindingen. Die verschillen qua mogelijkheden ten opzichte van LoRaWAN waardoor ze minder geschikt zijn voor grote aantallen dingen, en zonder uitzondering meer elektrische energie verbruiken. De radiomodules van LoRaWAN kunnen in sommige toepassingen met een batterij worden gevoed die jarenlang meegaat.

Nederland loopt voorop met de ontwikkelingen
De projecten die tot dusver zijn gerealiseerd hebben aangetoond dat LoRaWAN geschikt is voor tal van toepassingen. Er zijn inmiddels diverse voorbeelden te zien hoe de techniek wordt gebruikt om objecten te bewaken, en te signaleren wanneer er iets verkeerd gaat, of interventie nodig is. Afvalcontainers op Schiphol geven een seintje zodra ze vol zijn en moeten worden geleegd, en spoorwegwissels nabij het Utrechtse centrale station zijn voorzien van temperatuursensoren om gewaarschuwd te worden wanneer er een bevriest.

KPN heeft in de loop van 2016 ervoor gezorgd dat er een landelijk dekkend netwerk met LoRaWan gateways is geïnstalleerd, en daarnaast zijn er andere initiatieven die het mogelijk maken dat onafhankelijk van een telecom operator kan worden aangekoppeld.
Met name : The Things Network

LoRa solution partner

LoRa radio

De radio modules zijn kant en klaar verkrijgbaar, en die kunnen in een bestaande installatie of al aanwezig object worden verbonden. En voor de verwerking en presentatie van signalen zijn er reeds bestaande platformen met karakteristieke eigenschappen.

Pulsregistratie en energieverbuiksmetingen

Microlink 826 Voor registratie van pulssignalen zoals vaak gebruikt in gas- en elektriciteitsmeters biedt de Microlink 826 veel flexibiliteit. Per meeteenheid kunnen acht signalen worden gemeten, en kunnen de eenheden naar keuze worden aangesloten op een PC, een modem, en onderling worden gekoppeld voor uitbreiding van het aantal kanalen tot 239 per RS485 bus. Gemeten waarden kunnen online worden gevolgd, of periodiek worden opgehaald waarbij de meeteenheid tot 256 registraties kan bufferen. Om de prijs hoeft U het niet te laten een klein (standaard) systeem is er al vanaf € 590,= kompleet met Windmill software. Bij projecten vanaf circa 50 eenheden wordt de funktionaliteit bepaald door het door de klant opgestelde bestek.

De datasheet van het standaardmodel is hier : 826.pdf (1088 kB) 826 brochure